Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση


Μια πληροφορία λέει ότι ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση: «Σύμφωνα με έρευνες του 2010 ένας στους δύο γάμους θα οδηγηθεί σε διαζύγιο. Η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων έχει εκδηλωθεί λόγω της απαξίωσης του θεσμού του γάμου. Κατά τη δεκαετία του ’80 το ποσοστό των διαζυγίων ήταν μόλις 1 στους 10 γάμους, ενώ στις μέρες μας έχει φτάσει να χωρίζει 1 στα 4 ζευγάρια…».

Στην δουλειά μας συχνά καλούμαστε να δώσουμε επαγγελματική βοήθεια σε ζευγάρια που βιώνουν την κατάρρευση της κοινής τους ζωής. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν σήμερα να δημιουργούν οικογένεια χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει γιατί παντρεύονται και χωρίς να έχουν βέβαια συμφωνήσει με το μελλοντικό τους σύντροφο το λόγο της κοινής τους πορείας. Μοιάζουν σαν τον άνθρωπο που βαδίζει ένα δρόμο και προχωράει χωρίς να ξέρει πού πάει. Όταν τελικά συναντήσει κάποιον, του ζητάει να συμπορευτούν γιατί δε θέλει να ΄ναι μόνος. Αυτό είναι και το μόνο που ξέρει καλά. Στο επόμενο σταυροδρόμι ή θα διαφωνήσουν, γιατί θα ανακαλύψουν ότι δεν ξεκίνησαν με το ίδιο προορισμό ή θα συνειδητοποιήσουν ότι και οι δύο δεν ξέρουν πού πάνε.

Για να γίνει κατανοητός ο σκοπός της οικογένειας, είναι απαραίτητο να τη δούμε σε συνάρτηση με τους σκοπούς του κοινωνικού συνόλου μας. Ο άνθρωπος σήμερα βλέπει τη ζωή σαν μια μάχη ή τουλάχιστον σα μια ανταγωνιστική κατάσταση. Για πολλούς ανθρώπους η ζωή έχει σαν στόχο κάποιες επιτυχίες κάποια επιτεύγματα. Έτσι σήμερα αυτοπροσδιοριζόμαστε ως άτομα συχνά περισσότερο από τις δραστηριότητες μας παρά από την ύπαρξη μας. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο σε μια ναρκισσιστική κουλτούρα που ζούμε να αντικαθιστούμε την πραγματικότητα με την εικόνα μας. Δεν μπορούμε να έρθουμε πολύ κοντά συναισθηματικά με κάποιον γιατί στην ουσία δεν μπορούμε να αγαπήσουμε ούτε τον εαυτό μας. Αγαπούμε την εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού μας, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Με εύθραυστη αυτοεκτίμηση είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κάθε είδους κριτική και εξιδανικευμένα κοινωνικά πρότυπα. Εύκολα πληγωνόμαστε, νιώθουμε ταπεινωμένοι και άδειοι, αντιδρούμε με έντονη οργή και αντεπίθεση. Συχνά θαυμάζουμε τους ανθρώπους που έχουν αναρριχηθεί σε σημαντικές θέσεις στον επαγγελματικό και εργασιακό κόσμο μέσα από τη χρήση κάποιων στρατηγικών επιβίωσης. Μια από απ’ αυτές τις στρατηγικές είναι κατάχρηση του συναισθήματος και η κοφτερή υπολογιστική νοημοσύνη. Αυτό μπορεί μάλιστα να φαίνεται ως μέγα προσόν σε έναν κόσμο όπου το συναίσθημα υποτιμάται και αποτελεί αδυναμία, όπου οι επικρατούσες αξίες είναι η δύναμή, τα χρήματα ή το κύρος και ο ανταγωνισμός για την υλική επιτυχία. Αλλά συχνά μπορεί όντως να κερδίζουμε κάποια επιτυχία πάντα μεταφρασμένη σε όρους χρηματικής δύναμης και κύρους, η ζωή μας όμως είναι συναισθηματικά άδεια δίχως οικειότητα στις σχέσεις μας και χωρίς να αντλούμε αληθινή ευχαρίστηση από στη δουλειά μας και προπάντων καταλήγοντας ανίκανοι να βιώσουμε χαρά. Αλλά χωρίς συναισθήματα, χωρίς στενές σχέσεις και χωρίς χαρά η ζωή είναι άδεια, τρομακτική και επώδυνη. Είναι ο πόνος μιας πείνας για «πραγματική ζωή» που είναι τόσος αβάσταχτός όσο ο πόνος της πείνας για τροφή.


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ -Προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον


 
Κατ΄αρχάς θα απαντήσουμε στο ερώτημα τι είναι ψυχική ομαλότητα. Πρόκειται για το κριτήριο που χρησιμοποίει η κοινωνία για να ορίσει μια συμπεριφορά είτε φυσιολογική, ανάλογα με το κατά πόσο αυτή είναι αντίστοιχη προς τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κοινωνικό σύνολο στην πλειοψηφία του, είτε  μη φυσιολογική η οποία απαντάται σχετικά σπάνια. Εφόσον το παιδί υιοθετήσει τον συμβατικό τρόπο συμπεριφοράς, όλα θεωρούνται ότι είναι ομαλά και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαρακτηριστεί το παιδί «παθολογικό». Ωστόσο συμβαίνει πάντα έτσι; Η κλινική εμπειρία μας το διαψεύδει.

Σήμερα καλούμαστε να ζήσουμε με την αβεβαιότητα, και τις ψυχοσυναισθηματικές πιέσεις που δεχόμαστε καθημερινά. Ο βιοπορισμός εξαντλεί  τις δυνάμεις μας. Η υπερένταση  και το άγχος αποτελούν καθημερινό μέρος της ζωής. Νιώθουμε κουρασμένοι χωρίς ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Η ενασχόληση με τα παιδιά μετατρέπεται  σιγά σιγά σε μια σειρά από ενέργειες ρουτίνας. Ακριβώς τη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή το παιδί μας, καλείται να κάνει ένα αναπτυξιακό άλμα πραγματοποιώντας τη μετάβασή του από το  νηπιαγωγείο στην πρώτη τάξη του Δημοτικό Σχολείου.